Plus500

Beginnen met beleggen

Meer informatie

In principe moet elke belegger voor zichzelf uitmaken op welke manier hij of zij gaat beleggen. Elke belegger zal dan ook een bepaalde strategie hanteren waarvan hij denkt dat deze het meest lucratief kan zijn. Los van dit gegeven is het echter belangrijk om er rekening mee te houden dat er ook zoiets bestaat als algemene beleggingsregels. Deze regels zijn misschien soms een beetje cliché, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat u zowel op korte als op middellange tot lange termijn een mooie rendement kunt realiseren. Wij hebben enkele van de belangrijkste beleggingsregels in dit artikel even voor u op een rijtje gezet.

Leen geen geld om te beleggen

Eén van de belangrijkste, algemene beleggingsregels is dat u nooit geld leent om te gaan beleggen. Beleggen moet u dan ook uitsluitend doen op het ogenblik dat u daar voldoende kapitaal voor achter de hand heeft. Heeft u deze niet? Blijf dan bij voorkeur weg van de beurs.

Handel niet vanuit een impuls

Er is een groot verschil tussen efficiënt beleggen en impulsief beleggen. Het kan inderdaad gebeuren dat u zeer snel moet inspelen op een bepaalde opportuniteit, maar zelfs dan moet het gaan om een berekend risico. Stort u dus niet zomaar in het diepe.

Zorg voor diversiteit in uw portefeuille, maar overdrijf niet

Uw eieren als belegger niet allemaal in dezelfde mand leggen is cruciaal. Dit neemt echter niet weg dat u ook teveel kunt diversifiëren. Zorg er namelijk voor dat u altijd nog over de nodige voeling beschikt met de markt of het beleggingsproduct waarin u gaat beleggen.

Blijf uzelf verbeteren en blijf bezig met beleggen!

Als belegger heeft u nooit alle wijsheid in pacht, echt nooit. Blijf daarom uzelf verbeteren en probeer nieuwe strategieën. Regelmatig zult u ongetwijfeld het onderspit delven, maar leer uit uw fouten en u zult uiteindelijk een degelijk rendement weten te realiseren.

Maak gebruik van beschermende opties

Tegenwoordig worden er aan beleggers heel wat mogelijkheden aangeboden om hun mogelijke verliezen te kunnen beperken. Maak optimaal gebruik van deze opties en u zult merken dat u zelfs in uiterst negatieve omstandigheden uw verliezen zo beperkt mogelijk kunt houden.

De kudde volgen is niet altijd de beste keuze

Wanneer 100 beleggers op een bepaald ogenblik instappen in een bepaald aandeel en u heeft er net voor gekozen om er uit te stappen kan dat een vervelend gevoel geven. Meegaan met de kudde schept dan weer niet zelden een gevaarlijk gevoel van veiligheid. Het is immers niet omdat 100 beleggers instappen in een aandeel dat het bedrijf niet plots toch in de moeilijkheden kan komen te zitten. Doe daarom altijd zelf uw onderzoek en maak voor uzelf uit of de kudde gelijk heeft. Kleine extra opmerking hierbij, wanneer de massa reeds de weg heeft gevonden naar een bepaalde belegging is het vet veelal reeds van de soep.

Wees u bewust van het risico van uw belegging

Ook al beleggen sommige mensen zoals ze sparen, dat neemt niet weg dat beide mogelijkheden eigenlijk maar weinig met elkaar te maken hebben. Uw spaargeld is in principe altijd veilig of in ieder geval ingedekt wanneer het op een spaarrekening staat. Dat geldt niet voor het kapitaal dat wordt geïnvesteerd in een belegging. Hier zijn altijd risico’s aan verbonden waardoor het de moeite waard is om altijd een beetje reserve achter de hand te houden.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.