Plus500

Beginnen met beleggen

Meer informatie

Toen het Brexit referendum nog moest worden gehouden voorspelden heel wat experts een waar bloedbad op de beurs. Toen duidelijk werd dat het referendum een exit van de Britten uit Europa als uitkomst had bleek deze vrees in eerste instantie waarheid te worden. Verschillende beurzen tekenden meteen een verlies aan die opliep tot wel 10 procent en vooral de bankaandelen gingen donkerrood. Het was evenwel opvallend hoe snel het merendeel van de beurzen zich wisten te herstellen. Er was misschien een veldslag verloren op de beurs, maar de oorlog was duidelijk nog onbeslist. Wat doet de Brexit nu echt met de beurs en welke situaties kunnen er zich mogelijks in de toekomst nog ontplooien? U komt er alles over te weten in dit blogartikel!

Grootste impact in het Verenigd Koninkrijk?

De impact van de Brexit was meteen na de bekendmaking van de resultaten het grootst in het Verenigd Koninkrijk zelf. De beurs van Londen ging bijvoorbeeld met 7,5 procent achteruit. Het aandeel van Royal Bank of Scotland maakte zelfs meteen een spectaculaire duik van 16 procent. De Engelse bank Barclays moest op haar beurt ook nog eens 17 procent inleveren. Analisten die een positieve uitkomt van het Brexit referendum anticipeerden kozen er reeds bij aankondiging van het nakende referendum voor om short te gaan op de munteenheid de pond. Deze doelgroep heeft inmiddels een aantrekkelijk rendement weten te realiseren. Na de bekendmaking van de resultaten van het Brexit-referendum kelderde de koers immers met bijna 20 dollarcent tot 1,30 dollar (omgerekend 1,18 euro). Dit was meteen ten opzichte van de dollar de laagste koers in zomaar even dertig jaar.

Onduidelijkheid troef

Naar aanleiding van het referendum en de beslissing van de Britten om uit de Europese Unie te stappen herstelden de beurzen zich niet alleen vrij goed, maar ook bijna opvallend snel. Hier en daar bleven er wel nog enkele verliezen merkbaar, maar deze waren slechts een fractie van wat de voorspellingen in eerste instantie de wereld hadden ingestuurd. Hadden er stiekem dan toch meer mensen rekening gehouden met een mogelijk vertrek van de Britten uit de EU? En kwam de uitkomst van het referendum dan toch niet geheel als een verrassing? Onduidelijkheid troef en alhoewel dit op het eerste zicht misschien de rust op de beurs wat heeft hersteld is het gevaar nog niet geweken. Ook in de nabije toekomst moeten beleggers waakzaam zijn en blijven voor de gevolgen die de Brexit met zich mee kan brengen.

Leren uit het verleden

Ondanks het feit dat het vertrek van de Britten uit de Europese Unie in eerste instantie een schokgolf met zich meebracht moet het gezegd dat deze situatie niet geheel nieuw is. In het verleden kozen ook de inwoners van Groenland (een deel van Groenland) er immers voor om zich af te scheuren van de Europese Unie. Uiteraard valt dit slechts in beperkte mate te vergelijken met de omvang van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, maar toch. Het zal er vooral op aankopen hoe en ook wanneer het vertrek daadwerkelijk tot uitvoering komt. Het is in ieder geval een feit dat heel wat EU-landen niet zonder het Verenigd Koninkrijk kunnen, maar ook omgekeerd is dat het geval. Er breken, zeker door een aantal verkiezingen die dit jaar nog zullen worden gehouden onzekere tijden aan, maar ook daar kunt u als belegger uiteraard uw voordeel mee doen.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.