Plus500

Beginnen met beleggen

Meer informatie

In principe is het voor iedereen mogelijk om te beleggen. Om succesvol te zijn is het echter van belang dat u voor uzelf een bepaalde strategie gaat uitdokteren die het pad naar succes moet effenen. Er zijn door de jaren heen verschillende strategieën om te beleggen verschenen die zijn uitgewerkt door ervaren en inmiddels gerenommeerde beleggers. Verschillende van deze strategieën bevatten enkele zeer interessante tips die u kunnen helpen om niet alleen op korte, maar ook op lange termijn een aantrekkelijk rendement te realiseren.

In eerste instantie zult u als (nieuwe) belegger voor uzelf een soort van basisstrategie moeten uitdokteren. Deze strategie omvat drie cruciale punten die u eigenlijk als belegger nooit uit het oog mag verliezen, namelijk:

  • Zorg voor voldoende spreiding
  • Beleg regelmatig en systematisch
  • Beleg bij een toegankelijke koers met toekomstperspectief

De drie hierboven aangegeven punten moeten er voor zorgen dat u als belegger op verschillende vlakken succesvol kunt zijn. In eerste instantie wordt zo namelijk niet alleen het risico ingeperkt, daarnaast kunt u zomaar rekenen op het hoogst mogelijke rendement. Bovendien zult u merken dat u door het hanteren van deze basisstrategie heel wat plezier zult halen uit het beleggen. Dit alles samen vormt de concrete basis van elke succesvolle belegger.

Uw beleggingen opvolgen? Ja, maar niet overdrijven!

Wanneer u vroeger een belegging deed kreeg u van uw bank of de broker in kwestie één keer in een bepaald aantal maanden een stand van zaken toegestuurd. Dit zorgde er voor dat u, uw beleggingen weliswaar kon opvolgen, maar zonder er echt obsessief mee bezig te zijn. Tegenwoordig is het mogelijk om door middel van realtime software al uw beleggingen op de voet op te volgen. Dat is leuk en interessant, maar het kan ook een omgekeerde werking hebben. Veel beleggers die hun beleggingen even een duik zien nemen schieten namelijk meteen in paniek. Ze verkopen hun posities met verlies om meteen terug in andere beleggingsproducten te investeren die mogelijks hetzelfde lot ondergaan. Uw beleggingen opvolgen is dus weliswaar interessant, maar probeer impulsreacties ten allen tijde te vermijden.

Probeer eventuele verliezen niet meteen te counteren

Bovenstaande ligt in lijn met de tip die we u nu gaan geven. Heeft u een belegging gedaan op een termijn van tien jaar die de voorbije maanden steevast in het rood is gegaan? Vrees dan niet meteen het ergste. Er is nog altijd een behoorlijke tijd te gaan waardoor uw investering nog voldoende mogelijkheden heeft om zich te herstellen en u alsnog een aantrekkelijk rendement te bezorgen. Handelen uit een impuls is dan nooit een goede keuze. Het komt vaak voor dat beleggers een slecht presterende belegging vroegtijdig sluiten om het vrijgekomen kapitaal meteen terug te investeren in een belegging met een hoog rendement, maar ook dito risico’s. Deze manier van werken is zelden succesvol.

Blijf trouw aan uw beleggingsstrategie

Heeft u de verschillende strategieën om te beleggen even grondig met elkaar vergeleken en heeft u er één tussenuit gehaald die volgens u het interessantst is? Of heeft u zelf een bepaalde beleggingsstrategie uitgedokterd? In beide gevallen is het altijd aangewezen om hier op z’n minst even aan vast te houden. Wanneer u gelooft in uw strategie, maar het even fout gaat moet u niet meteen het roer gaan omgooien. Blijft de door u gekozen beleggingsstrategie slecht presteren? Dan is het uiteraard wel altijd de moeite waard om deze even opnieuw te gaan evalueren.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.