Plus500

Direct beleggen in short aandelen

Optie brokers

Beleggen in short aandelen

Indien u er voor kiest om te beleggen zult u als belegger steeds een bepaalde koersstijging in het vooruitzicht willen plaatsen. Alleen door middel van zo’n koersstijging is het namelijk mogelijk om een bepaald rendement te halen, of bestaan er meer mogelijkheden? Fervente beleggers die dagelijks ettelijke uren besteden aan hun passie kiezen er steeds vaker voor om short aandelen aan te kopen. In dit geval zijn er echter een aantal vuistregels waar u maar beter rekening mee kunt houden.

Hoe werken short aandelen

Bij short aandelen is het namelijk op z’n zachtst gezegd niet wenselijk dat het aandeel van uw keuze stijgt, in tegendeel. Er wordt bij short aandelen net winst gemaakt op het ogenblik dat de koers van het aandeel in kwestie onder druk komt te staan en dus daalt. De werking van short aandelen is wat dat betreft vrij complex te noemen. In eerste instantie wordt u als belegger geen directe eigenaar van de deelbewijzen, maar gaat u deze lenen van een grotere partij. De onderliggende waarde van het aandeel wordt dan op een aparte bankrekening vastgezet waardoor de beheerder er zeker van is dat de belegger de aandelen zou kunnen betalen wanneer dat nodig moest zijn.

Hoe winst maken op short aandelen

Tijdens het proces verkoopt de belegger de geleende aandelen voor het op dat ogenblik van kracht zijnde koerstarief. Enige tijd later, nadat hopelijk een koersdaling is opgetreden, wordt het aandeel teruggekocht en meteen terug verkocht aan de oorspronkelijke eigenaar. Het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs is dan het rendement. Indien de koers in tussentijd stijgt dient de belegger de aandelen echter terug te kopen voor een hogere prijs dan deze werd verkocht waardoor een bepaald verlies optreedt.

Zijn short aandelen voor mij geschikt?

Short aandelen mogen dan op zich een interessante vorm van beleggen zijn, het is steeds belangrijk om er rekening mee te houden dat ze niet geschikt zijn voor beginnende beleggers. Met short aandelen kunt u een degelijk rendement verkrijgen, maar indien het fout gaat kunt u er ook behoorlijk wat geld mee verliezen. Hou dat dus steeds in het achterhoofd wanneer u er aan denkt om met dit type aandelen te gaan handelen.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.