Beleggen in obligaties


Plus500

Meer rendement en minder kapitaal?

CFD brokers

Beleggen in obligaties

Hoewel beleggers vaak houden van een beetje risico vinden ze het vandaag de dag meer dan ooit tevoren belangrijk om toch ook een beetje zekerheid in te kunnen bouwen. Wat dat betreft zijn obligaties bijzonder interessant. Indien u er voor kiest om in te tekenen op een obligatie is het namelijk zo dat u bij ondertekening meteen een duidelijk beeld heeft van zowel de looptijd van het effect als het rendement dat u kunt verwachten. Dit zorgt er voor dat obligaties een vrij voorspelbare beleggingsvorm zijn waardoor het volatiele aspect veel minder aanwezig is in vergelijking met aandelen. Beleggers die het belangrijk vinden om over een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille te beschikken doen er dan ook goed aan om zeker één of meerdere obligaties in hun portefeuille op te nemen.

Wanneer ontvang ik mijn kapitaal en rendement?

Het kapitaal dat u origineel in een obligatie heeft belegd wordt op de vervaldag terugbetaald. Het rendement dat op een obligatie van toepassing is kent dan weer een periodieke uitbetaling. Over het algemeen vindt deze één keer per jaar plaats, maar dit kan ook per drie of zes maanden zijn afhankelijk van de voorwaarden van de obligatie waar u op heeft ingetekend. Let wel, ook beleggen in obligaties brengt risico’s met zich mee. Hoe groter het risico van de obligatie van uw keuze (en dus hoe slechter de cijfers van het bedrijf dat ze uitgeeft) des te hoger de rente komt te liggen. Op het eerste zicht lijkt dat interessant en dat is het vaak ook, maar op deze manier loopt u ook een grotere kans dat het bedrijf in tussentijd failliet gaat. Is dat het geval, dan zal het bedrijf niet langer de mogelijkheid hebben om haar obligatiehouders uit te betalen met alle gevolgen van dien. Ook door een belegging in obligaties kunt u met andere woorden de volledige inleg kwijtspelen.

Kan ik mijn obligatie vroegtijdig verkopen?

Het is mogelijk om een obligatie voor de vervaldatum te verkopen. Net zoals aandelen beschikken namelijk ook obligaties over een bepaalde koers. Wanneer de koers gunstig is voor verkoop kunt u op de secundaire markt uw obligatie te koop aanbieden. Op deze manier hoeft u niet langer te wachten op het door u ingelegde kapitaal en kunt u tegelijkertijd toch nog steeds een mooi rendement ontvangen.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.