Plus500

Beginnen met beleggen

Meer informatie

Er gelden tegenwoordig tal van verschillende beurswijsheden. Lang niet al deze wijsheden zijn een garantie op succes, maar de jaren heen zijn ze wel behoorlijk betrouwbaar gebleken. Bent u benieuwd naar wat nu precies de belangrijkste en meest betrouwbare beurswijsheden zijn? Wij hebben ze alvast even voor u op een rijtje gezet in dit blogartikel!

Het haast magische karakter van de maand januari

Beleggers die reeds over enkele jaren ervaring beschikken zijn het er veelal met elkaar over eens, er is iets magisch aan de maand januari. Wanneer er tijdens de maand januari een gemiddelde stijging van de beurs kan worden waargenomen is de kans groot dat het jaar ook positief zal worden afgesloten. Het spreekt evenwel voor zich dat verschillende gebeurtenissen die doorheen het jaar worden vertrokken hier eveneens een bepaalde impact op kunnen hebben.

Het volgen van een trend levert u voordeel op

Is de algemene trend gunstig voor de evolutie van een bepaald beleggingsproduct? Probeer dan bij voorkeur niet tegen de stroom in te zwemmen. Vergelijk het een beetje met een voetbalmatch. Wanneer team A continue aanvalt gaat u toch ook niet gokken dat team B het eerste doelpunt scoort? In bepaalde omstandigheden kan het inderdaad nefast zijn om mee te gaan met de kudde, maar toch biedt het volgen van een algemene trend u vaak de meeste kans op succes. Hou er wel rekening mee dat een trend op een bepaald ogenblik kan keren. Om hier tijdig op in te kunnen spelen is het altijd cruciaal om de marktontwikkelingen op de voet te blijven volgen.

Het ideale instapmoment is vaak cruciaal

Er wordt wel eens gezegd “koop na het gerucht en verkoop na het nieuws”. Wanneer in het nieuws verschijnt dat een bepaald bedrijf net een zeer lucratieve investering heeft gedaan is het ideale instapmoment vaak reeds voorbij. Vangt u echter enkele geruchten op in verband met een aankomende investering die de koers van het aandeel een extra duwtje in de rug kan geven? Dan is het belangrijk om hier meteen op te anticiperen. Het rendement dat kan worden geboekt met een bepaalde belegging (niet enkel met aandelen) wordt voor het overgrote merendeel gebaseerd aan de hand van het instapmoment. Het meest geschikte instapmoment zorgt er doorgaans zonder probleem voor dat u een aantrekkelijk rendement kunt behalen. Stapt u op het verkeerde moment in? Dan wordt het omgekeerde waarschijnlijk waarheid.

Leg niet al uw eieren in dezelfde mand

Een boer die al zijn eieren in dezelfde mand legt en struikelt zal meer dan waarschijnlijk de volgende ochtend geen eitje moeten eten. Hetzelfde geldt ook voor u als belegger. Eén van de belangrijkste beurswijsheden heeft dan ook betrekking tot het feit dat u nooit, maar dan ook nooit al uw kapitaal mag beleggen in hetzelfde beleggingsproduct en in dezelfde sector. Gaat het hier fout mee? Dan is de kans groot dat u met een aanzienlijke, financiële kater wordt geconfronteerd. Door het spreiden van uw beleggingen kunt u altijd rekenen op een mooie, evenwichtige portefeuille die u zowel op korte als op lange termijn een financieel voordeel kan opleveren.

This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.